Θολό το νέο Ελσίνκι του Δρούτσα

Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας προχθές στις Βρυξέλες ενώπιον του European Policy Centre, υποστήριξε στην ουσία τη σύγκληση μιας Διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μετά τον Ιούνιο, διότι η τουρκική ενταξιακή πορεία αντιμετωπίζει προβλήματα και υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσει, επειδή τα ενταξιακά κεφάλαια παραμένουν μπλοκαρισμένα όχι μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Επαναδιαπραγμάτευση
Ο κ. Δρούτσας εισηγείται, όπως ελέχθη, χωρίς να διευκρινίσει, επακριβώς πώς θα υλοποιηθεί ένα νέο Ελσίνκι, που εκ πρώτης όψεως θα έχει ως στόχο τον καθορισμό ενός νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία. Βεβαίως, για να έχει ισχύ ένας νέος οδικός χάρτης, θα πρέπει θεσμικά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της τουρκικής ενταξιακής πορείας! Μια εξέλιξη στην οποία εκ πρώτης όψεως δεν έχει λόγο να εμπλακεί η Τουρκία.
Από την άλλη, επειδή τα τουρκικά παγωμένα κεφάλαια σχετίζονται και με το Κυπριακό, το ερώτημα είναι κατά πόσο θα προκύψει σύνδεση των χρονοδιαγραμμάτων για εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων με ένα χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού, οπότε τα χρονοδιαγράμματα μέσω του ΟΗΕ, τα οποία απορρίπτονται σήμερα από τη Λευκωσία, θα υπάρξει ο κίνδυνος να προκύψουν μέσω ΕΕ.
Καθορισμός ένταξης
Ο κ. Δρούτσας υποστηρίζει με την πρότασή του ότι, σε μια Διεθνή Διάσκεψη για την Τουρκία, θα καθοριστεί και ημερομηνία για την ένταξη και την επικύρωση της ένταξης, που σημαίνει ανατροπή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004, που καθορίζει ότι η διαδικασία είναι ανοικτή (open ended). Και τέθηκε με τον τρόπο αυτό κατόπιν των γαλλικών και των γερμανικών, καθώς και άλλων παραινέσεων, επειδή δεν συμφωνούσαν με την πλήρη ένταξη. Αντιθέτως, υποστηρίζουν την ειδική σχέση. Ήδη, διά της γαλλικής και γερμανικής διπλωματικής οδού, τονίζεται ότι «η γαλλική και γερμανική στάση δεν αλλάζει». Ούτε από πλευράς Άγκυρας φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση της ενταξιακής της πορείας επί τη βάσει χρονοδιαγραμμάτων. Πάντως, ο κ. Δρούτσας θα συζητήσει την πρότασή του με την Ουγγαρία, κατά την επίσκεψή του στη χώρα αυτή, καθώς και με άλλους εταίρους και βεβαίως με την Τουρκία, όπως θα ήταν λογικό, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησής της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s