Ο Σάλας έγραφε τότε !!!

Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία (14/4/2004)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ :
Greece: Economic and Financial Outlook
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές της 7ης Μαρτίου με σημαντική διαφορά έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε τη διακυβέρηση της χώρας επί 11 έτη. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε τελικά ποσοστό άνω του 40% αποτελώντας έτσι ισχυρή αντιπολίτευση. Άμεσες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι η επιτυχής έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων και η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την εκπλήρωση της δέσμευσής της για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος με της άλλες χώρες της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4.2% το 2003 έναντι 3.9% το 2002 επιτυγχάνοντας την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σε αντιπαράθεση η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόνο κατά 0.5% το 2003 έναντι 0.8% το 2002. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας στην 5ετία 1998-2002 οδήγησε σε σημαντική μείωση του χάσματος του κατά κεφαλήν εισοδήματος στο 73.6% (2003) από 67% (1997). Για το 2004 προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4.5% προερχόμενη από σημαντικές επενδύσεις λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και αυξημένης εγχώριας ζήτησης λόγω του κοινωνικού πακέτου που περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και αύξησης των χαμηλών εισοδημάτων. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, περιμένουμε ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2004 στο 3.0% από 3.4% το 2003 διατηρώντας σημαντική απόκλιση από την Ευρωζώνη, της οποίας ο πληθωρισμός για το 2004 εκτιμάται στο 1.8%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας, η προβλεπόμενη αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η πιθανή υπέρβαση στις δαπάνες για τα Ολυμπιακά έργα, αποτελούν ρίσκα για υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο απολογισμός των δημοσιονομικών της χώρας από τη νέα κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα άνω του δημοσίου ελλείμματος και χρέους του 2003. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος εκτιμούνται στο 3% και 103% του ΑΕΠ αντίστοιχα, έναντι εκτιμήσεων 1.7% από 102.4% της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Απριλίου, η ΕΕ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3.2% το 2004 και 2.8% το 2005. Παρότι οι σχετικές πληροφορίες δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη από την Ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται ότι η υπέρβαση του ελλείμματος αντανακλά κυρίως τις υψηλότερες από τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s