Καραμανλής: Εδώ θα μείνω Δεν σχεδιάζει να παραδώσει το κόμμα ακόμη και αν χάσει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.g

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Στενοί συνεργάτες του Καραμανλή του έχουν προτείνει να προαναγγείλει τη καρατόμηση όσων βουλευτών έχουν εμπλακεί  σε σκάνδαλα ακόμη και πρίν από τις ευρωεκλογές. Μεταξύ αυτών και βατοπεδινοί όπως οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης,  Ευαγ. Μπασιάκος
Με «επανίδρυση» της… Ν.Δ. θα επιχειρήσει ο Κ. Καραμανλής να ξεπεράσει ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα στις 7 Ιουνίου και να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την εκλογική ήττα, ενώ σχεδιάζει και την «καρατόμηση» όσων στελεχών έχουν εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, σε σκάνδαλα και αποτελούν πλέον «βαρίδια» για το κυβερνών κόμμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στενοί συνεργάτες του.

Πίσω από αυτές τις κινήσεις, όμως, το μήνυμα είναι ότι ο Πρωθυπουργός αναθεωρεί τα σενάρια για τη «μετακαραμανλική εποχή» και δεν σχεδιάζει να παραδώσει το κόμμα.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής «θα τα δώσει όλα στις ευρωεκλογές και θα πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του», αλλά εμφανίζεται ήδη να κινείται με το βλέμμα στις 8 Ιουνίου, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι οι ευρωκάλπες έχουν αποκτήσει ζωτική σημασία για τη Ν.Δ. Μάλιστα σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του προεξοφλεί την εκλογική ήττα- όπως κάνουν άλλωστε σχεδόν όλοι σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, που σπεύδουν να χαμηλώσουν τον πήχυ των προσδοκιών και να υποβαθμίσουν το πολιτικό μήνυμα της κάλπης.

Είναι προφανές, όμως, ότι το μέγεθος της εκλογικής ήττας θα καθορίσει και τις εξελίξεις εντός και εκτός και Ν.Δ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία ότι στις 8 Ιουνίου για πρώτη φορά μετά το 1998 και τις μαζικές διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Σουφλιάς, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος, Τατούλης κ.ά.), ο Κ. Καραμανλής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κινήσεις υπονόμευσης ή ακόμη και ανοικτής αμφισβήτησης μέσα στο κόμμα. Όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές, μια ήττα που όχι μόνο θα βάζει τέλος στην πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά ουσιαστικά θα «κλειδώνει» την κυβερνητική αλλαγή στις προσεχείς εκλογές, μπορεί να προκαλέσει εσωκομματική θύελλα που θα παρασύρει τη Ν.Δ. έως τις εθνικές κάλπες.

Έκτακτο Συνέδριο. Μια τέτοια εξέλιξη ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται προετοιμασμένος να την αντιμετωπίσει με ριζικές αλλαγές που θα επικυρωθούν από έκτακτο Συνέδριο του κόμματος αλλά και έναν ευρύτατο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Το έκτακτο Συνέδριο που θα γίνει εντός του Ιουλίου, θα κληθεί πιθανότατα να επαναβεβαιώσει και την ηγεσία του, ώστε να ανακοπούν τυχόν φωνές αμφισβήτησης. Και είναι προφανές ότι η κί νηση αυτή, που αποβλέπει στον απόλυτο έλεγχο του κόμματος, έχει ορίζοντα πέραν των εθνικών εκλογών και στο ενδεχόμενο- που παρουσιάζει πολλές πιθανότητες- επιστροφής της Ν.Δ. στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Επιτελικά κομματικά στελέχη που προετοιμάζονται για ένα θερμό καλοκαίρι στο εσωκομματικό πεδίο σημειώνουν ότι καταλύτης για αυτές τις εξελίξεις θα είναι το τελικό αποτέλεσμα στη μάχη των ευρωεκλογών. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, «εάν η ήττα δεν είναι διαχειρίσιμη και το κόμμα καταρρεύσει στις κάλπες, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες…». Εθνικές εκλογές. Ο σχεδιασμός αυτός, πάντως, προβλέπει εθνικές εκλογές το αργότερο έως τον προσεχή Οκτώβριο, αφού ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την επαναλειτουργία της Ολομελείας της Βουλής με την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών να βρίσκεται στο έλεος των «κομμένων» από τα ψηφοδέλτια. Δεν είναι λίγοι στη Ν.Δ., άλλωστε, που θεωρούν ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, πέραν της παραγραφής των γαλάζιων σκανδάλων, υπηρετεί το σχέδιο του Πρωθυπουργού για την επόμενη ημέρα. «Η Ολομέλεια δεν πρόκειται να συγκληθεί ποτέ. Το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν τα ελεγχόμενα θερινά τμήματα, θα “τρέξουν” οι εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αλλαγές για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την εκλογική ήττα και στις αρχές του φθινοπώρου θα στηθούν οι κάλπες», προεξοφλούσε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι ο Κ. Καραμανλής δεν ήθελε να επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, γιατί δεν ήταν σίγουρος για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ύστερα από μια μεγάλη εκλογική ήττα.

Αλλαγές στον νόμο. Άμεσες πρωτοβουλίες για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άνοιξε στη Ν.Δ. το απροκάλυπτο κουκούλωμα των γαλάζιων σκανδάλων.

Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε για να ζητήσει τη συστράτευση όλων των υπουργών για τη μάχη ευρωεκλογών, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ως εγγυητής της διαφάνειας και δήλωσε έτοιμος να υιοθετήσει την πρόταση του κ. Αλαβάνου για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης.

Εισηγήσεις για καρατομήσεις
Εισηγήσεις να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια όσα στελέχη έχουν εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις δέχεται ο κ. Καραμανλής. Με δεδομένο ότι η αποσυσπείρωση της Ν.Δ. συνεχίζεται παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ανάκαμψης, στενοί συνεργάτες του έχουν προτείνει να προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση πριν από τις ευρωεκλογές (στέλνοντας ένα μήνυμα για «συνδυασμούς χωρίς σκιές»), ευελπιστώντας ότι αυτή η προαναγγελία μπορεί να κατευνάσει την οργισμένη βάση. Ο Αρ. Παυλίδης θεωρείται ήδη «ξένο σώμα», ενώ είναι προφανές ότι στο στόχαστρο βρίσκονται και οι λεγόμενοι βατοπεδινοί βουλευτές (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευαγ. Μπασιάκος). Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, μάλιστα, στη λίστα των «προγραφών» να συμπεριληφθούν και άλλοι βουλευτές που έχουν γίνει «κόκκινο πανί» για τους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s